Paragliding

Paragliding is waarschijnlijk de beste benadering van de oeroude droom om met eigen vleugels te kunnen vliegen. Paragliding, of schermvliegen, is vliegen met een schermvliegtoestel zwaarder dan lucht (maar niet veel zwaarder, tot. ± 15 kg). Het bestaat uit een doek in de vorm van een niet-starre vleugel verbonden door een stelsel van lijnen aan een piloot (of meerdere) in een speciaal daarvoor ontworpen zitje.

Er zijn veel varianten van deze sport maar zij vinden allemaal hun oorsprong in het parachutespringen. Het belangrijkste verschil hiermee is dat bij paragliding het scherm al voor de start geopend is en dat gedurende de hele vlucht blijft. Dit in tegenstelling tot parachutespringen waarbij het scherm pas tijdens het laatste deel van de vlucht (val) wordt geopend.

De oudste variant is parasailing, welbekend van de strandvakantie, waarbij de piloot aan een bolvormig scherm door een boot of auto naar een hoogte van circa 100 meter wordt getrokken. Sky Rebels doet dit soms op het Haringvliet.
In bergrijke gebieden wordt veel met een banaanvormig scherm van een steile helling gestart. Deze schermen zijn bedoeld als zweefvliegtuigen en kunnen lang in de lucht blijven en grote afstanden afleggen. Dit wordt ook wel Parapente genoemd. Groot voordeel hierbij is dat het scherm licht is en klein opgevouwen in een rugzak naar soms voor anderen niet te bereiken startplekken kan worden gedragen. Er zijn veel plekken in de Alpen waar Sky Rebels dit beoefenen.
Omdat dit voor een weekendje te ver rijden is, hebben de Sky Rebels een speciale lier gebouwd om deze zelfde schermen op hoogte te brengen. Je kunt zo grote hoogtes bereiken. Deze vorm staat ook bekend als Parascending. Hiervoor wordt meestal ons vliegterrein in Numansdorp gebruikt. Op dit terrein wordt ook af en toe het “snorvliegen” gedemonstreerd. De piloot maakt dan gebruik van een motor met propeller op zijn rug om zelfstandig te starten.

Naast verschillende vormen van het beoefenen van de sport zijn er ook verschillende wedstrijddisciplines, zoals precisielanden, langste duur en grootste afgelegde afstand.

Paragliding is niet moeilijk om te leren, het is wel noodzakelijk om een opleiding te volgen en brevetten te halen om zelfstandig te kunnen vliegen.

Wil je meer informatie over hoe en waar je dit kunt leren, neem dan contact op via het invulformulier op de contact pagina.